IEF 22069
31 mei 2024
Artikel

Pinsent Masons Amsterdam zoekt voor haar octrooi- en Life Sciences team junior en senior advocaat-medewerkers

 
IEF 22067
31 mei 2024
Uitspraak

Uitlatingen deskundige in GIB/Zembla-uitzending zijn niet onrechtmatig

 
IEF 22068
30 mei 2024
Uitspraak

Preventief verbod voor uitzending 'Meldpunt' wordt afgewezen

 
IEF 22069

Pinsent Masons Amsterdam zoekt voor haar octrooi- en Life Sciences team junior en senior advocaat-medewerkers

Wie zoeken we?
We zoeken twee nieuwe medewerkers met een interesse in en affiniteit met techniek. Wij hebben in ons IP (octrooi) team ruimte voor twee enthousiaste teamspelers wie het aanspreekt om in een informele en open sfeer te werken. We hebben een gezellig team dat juist samenwerking hoog in het vaandel heeft en dat willen we graag zo houden.

Wie zijn we?
Pinsent Masons is een groot internationaal advocatenkantoor met haar wortels in het Verenigd Koninkrijk.  Drie jaar geleden is Pinsent Masons ook neergestreken in Amsterdam.  Sindsdien maakt het kantoor in Amsterdam een enorme groei door, zowel in het aantal praktijkgroepen als de omvang daarvan.  Daarom zijn we eind vorig jaar ook verhuisd naar een prachtige, nieuwe en duurzame locatie naast de RAI en vlak bij de Amstel.

Wij onderscheiden ons van andere internationale advocatenkantoren door de “one team approach”: veel zaken worden gedaan door medewerkers uit verschillende landen met veel direct contact tussen medewerkers van alle senioriteitsniveaus.  Deze hoge mate van internationale integratie brengt niet alleen juridische verdieping en afwisseling, maar is ook gewoon heel leuk met de mogelijkheid om ook af en toe bij één van onze andere kantoren te werken. 

De sfeer bij Pinsent Masons internationaal en in Amsterdam is heel informeel en de cultuur is gericht op samenwerken.  Dat uit zich niet alleen in de behandeling van de zaken maar ook in de ruimte die er is voor ondernemerschap, business development en persoonlijke ontwikkeling.

IEF 22067

Uitspraak ingezonden door Arnout Groen, AC&R.

Uitlatingen deskundige in GIB/Zembla-uitzending zijn niet onrechtmatig

Gerechtshoven 28 mei 2024, IEF 22067; ECLI:NL:GHDHA:2024:811 (Appellant tegen GIB), https://ie-forum.nl/artikelen/uitlatingen-deskundige-in-gib-zembla-uitzending-zijn-niet-onrechtmatig

Hof Den Haag 28 mei 2024, IEF 22067; ECLI:NL:GHDHA:2024:811 (Appellant tegen GIB). Zie ook [IEF 22061]. Appellant is deskundige en heeft in een uitzending van Zembla kritiek geuit op het storten van granuliet in natuurplassen. GIB, de producent van het granuliet, beweert dat appellant onrechtmatig heeft gehandeld en haar reputatie heeft geschaad. Appellant verdedigt zich door te stellen dat hij handelde binnen zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Het gaat om uitspraken waarin bedrijven worden beschuldigd van het illegaal storten van afvalstoffen. Appellant meent dat hij niet onrechtmatig jegens GIB heeft gehandeld en dat er, anders dan GIB meent, geen geldige toestemming was voor het storten van granuliet. De rechtbank in eerste aanleg was van oordeel dat appellant onrechtmatig handelde en veroordeelde hem tot het publiceren van een rectificatie en het vergoeden van de door GIB geleden schade, waarvan de omvang nog moet worden vastgesteld [zie IEF 20936]. Het hof komt echter tot een andere conclusie, vernietigt de uitspraak van de rechtbank en wijst de vorderingen van GIB af.

IEF 22068

Uitspraak ingezonden door door Lotte van Schuylenburch en Diederik Stols, Boekx Adovcaten.

Preventief verbod voor uitzending 'Meldpunt' wordt afgewezen

Rechtbank Midden-Nederland 10 mei 2024, IEF 22068; C/16/574765/ KL ZA 24-112 (Eiser tegen Omroep MAX), https://ie-forum.nl/artikelen/preventief-verbod-voor-uitzending-meldpunt-wordt-afgewezen

Vzr. Rb. Midden-Nederland 10 mei 2024, IEF 22068, IT 4555 ; C/16/574765/ KL ZA 24-112 (Eiser tegen Omroep MAX). Kort geding. Eiser is zelfstandig ondernemer op het gebied van informatietechnologie. Omroep MAX heeft in haar programma ‘Meldpunt’ een reportage gewijd aan de dienstverlening van eiser. Eiser vordert een preventief publicatieverbod van de uitzending van ‘Meldpunt’ voor zover dit de reportage over eiser betreft. Hij meent dat er in de uitzending ten onrechte aantijgingen, verdachtmakingen en onnodig grievende opmerkingen worden geuit, onder andere over dat hij declaraties en/of handtekening zou hebben vervalst en klanten intimideert en/of bedreigt. Omroep MAX verklaart dat van beschuldigingen van vervalsing of dat eiser een fraudeur of oplichter is geen sprake zal zijn. Voor zover de vorderingen strekken tot een verbod op dergelijke uitlatingen worden deze afgewezen. Dan komt de voorzieningenrechter toe aan de beoordeling van de gevolgen en onrechtmatigheid van de uitzending. Dat er grote gevolgen van de uitzending voor eiser zijn heeft eiser op geen elke manier onderbouwd. Ook in het kader van de belangenafweging heeft eiser niet aannemelijk gemaakt dat er delen van de uitzending onrechtmatig zullen zijn. De verwijten die waarschijnlijk gemaakt zullen worden vinden voldoende steun in het feitenmateriaal. Omroep MAX is eveneens niet onzorgvuldig geweest in de manier waarop zij aandacht geeft aan het onderwerp en heeft eiser genoeg kans gegeven om zijn kant van het verhaal te delen. Gelet op al het bovenstaande kan niet bij voorbaat geoordeeld worden dat aanstaande uitzending van het programma ‘Meldpunt’ onrechtmatig is jegens eiser en dus worden zijn vorderingen afgewezen.

IEF 22066

Laatste plekken voor Fashion X Contracteren & IE 5 juni 2024

Er zijn nog slechts enkele plekken beschikbaar voor het seminar Fashion X Contracteren & IE! Bent u erbij, aanstaande woensdag in het EYE Filmmuseum? 
Tijdens dit seminar wordt u o.a. bijgepraat over fashion en counterfeit zaken, brand collabs en platforms, juridische contracten en businessmodellen fashion. De sprekers van dit modieuze seminar zijn Maarten Schut, Nienke de Visser (beide Kennedy Van der Laan), Tessa de Mönnink (Parker Advocaten) en Babette Aalberts (ABC Legal). Daarnaast kunt u een van Nederlandse grootste modeontwerpers Claes Iversen aan de tand voelen over het creatieve proces versus juridische aspecten. Mis het niet!

IEF 22065

Terugblik op de Oranjeborrel | Atlanta

De INTA staat nog vers in het geheugen. Een week waarin het onderhouden van en kennis maken met nieuwe relaties centraal stond. Er werden lopende zaken besproken, handen geschud en goodwill gekweekt.
Traditiegetrouw trapte de Nederlandse delegatie de week af met de Oranjeborrel. De deelnemers moesten zich wel even een weg banen naar Der Biergarten, want president Biden was ook in de stad. Een afgesloten Highway en bijbehorende chaos waren het gevolg. Maar als je dat had overwonnen kon je samen met paspoortgenoten rustig proosten op het weerzien en een voorspoedige week.
Dat samen zijn is toch iets bijzonders. Een beroepsgroep waarin het dan niet uitmaakt of je concurrent, collega, advocaat, of gemachtigde bent. Gewoon met zijn allen even ontspannen, een drankje en een hapje nuttigen. Dat zegt wat over onze beroepsgroep. En dan kunnen we daarna weer allemaal met de hele wereld zakendoen.

We kijken uit naar volgend jaar. Noteer zaterdag 17 mei 2025 alvast in je agenda. Of meld je aan via inta@epc.nl voor de digitale uitnodiging. We verwelkomen je graag in San Diego!

“Bedankt voor jullie aanwezigheid”, aldus Hendrik Jan Brookhuis, partner bij EP&C Patent Attorneys.

IEF 22064

Growa B.V. schendt het bedrijfsgeheim niet, maar maakt wel inbreuk op Uniemerk

Rechtbanken 6 mei 2024, IEF 22064; ECLI:NL:RBDHA:2024:8046 (GreenV B.V. tegen Growa B.V.), https://ie-forum.nl/artikelen/growa-b-v-schendt-het-bedrijfsgeheim-niet-maar-maakt-wel-inbreuk-op-uniemerk

Rb. Den Haag 6 mei 2024, IEF 22064; ECLI:NL:RBDHA:2024:8046 (GreenV B.V. tegen Growa B.V.). GreenV, enig aaandeelhouder van een producent en leverancier van technische systemen voor tuinbouwkassen, stelt dat Growa onrechtmatig handelt door bedrijfsgeheimen te gebruiken zonder toestemming. Het gaat om het gebruik van een datasheet van GREENV de Growa-datasheet door Growa. Dit zou onrechtmatig zijn als bedoeld in artikel 2 lid 2 Wbb, omdat die datasheet kwalificeert als een bedrijfsgeheim als bedoeld in artikel 1 Wbb. Ook zou Growa inbreuk maken op het Uniemerk van GreenV zoals bedoeld in artikel 9 lid 2 sub a of b UMVo door in de e-mailhandtekening het Mexicaanse merk weer te geven. Growa betwist deze stellingen en stelt dat de voorzieningenrechter zich onbevoegd dient te verklaren, wijzend op de exclusieve forumkeuze voor de rechtbank Rotterdam in eerdere overeenkomsten. Omdat de forumclausule slechts ziet op de vaststellingsovereenkomst en niet op onderhavig geschil, verklaart de voorzieningenrechter zich bevoegd. De vordering betreffende het onrechtmatig gebruik van bedrijfsgeheimen, wordt afgewezen, omdat noch in de dagvaarding, noch in de productie elementen zijn genoemd die een technisch voordeel en dus handelswaarde bezitten. Het gebruik van het teken veroorzaakt echter verwarringsgevaar bij het publiek. Het teken is immers auditief identiek aan de merken en bevat visueel veel overeenstemmingen. Ook is sprake van een grote mate van soortgelijkheid tussen de waren en diensten waarvoor de merken zijn ingeschreven en de waren en diensten waarvoor het teken wordt gebruikt. Er wordt een inbreuk op het Uniemerk geconstateerd. De voorzieningenrechter legt een inbreukverbod op.

IEF 22063

Nederlands Octrooi Congres - 11 juni 2024

Op dinsdag 11 juni 2024 vindt het jaarlijke Nederlands Octrooicongres plaats. In samenwerking met prof. mr. Peter Blok (UPC, CIER, Hof Den Haag) en mr. drs. Gertjan Kuipers (Hogan Lovells) hebben we weer een mooi programma samengesteld waarin alle recente Europese ontwikkelingen worden behandeld. Heeft u zich al ingeschreven?

Datum: dinsdag 11 juni 2024
Tijd: 09.30 - 17.00 uur, aansluitend borrel
Accreditatie: 6 opleidingspunten
Locatie: hotel Jakarta

Lees verder om het voorlopige programma te bekijken.

IEF 22062

Toevoegen van metalen kogellager aan LEGO-bouwstenen leidt tot aantasting van de merkfuncties

Rechtbank Den Haag 28 mei 2024, IEF 22062; ECLI:NL:RBDHA:2024:7992 (Lego Juris tegen [naam]), https://ie-forum.nl/artikelen/toevoegen-van-metalen-kogellager-aan-lego-bouwstenen-leidt-tot-aantasting-van-de-merkfuncties

Vzr. Rb. Den haag 28 mei 2024, IEF ; ECLI:NL:RBDHA:2024:7992 (Lego Juris tegen [naam]). Kort geding. Lego Juris is onderdeel van de LEGO-groep, bekend van de LEGO-bouwstenen en -poppetjes. Ze is houder van verschillende merkregistraties, waaronder het Unie(woord)merk LEGO en de in de afbeelding weergegeven Unie(vorm)merken voor de minifiguren. Samen worden deze aangeduid als de LEGO-merken. In deze zaak meent Lego Juris dat er inbreuk gemaakt wordt op de LEGO-merken, doordat [naam] via zijn website minifiguren en bouwstenen met het LEGO-woordmerk aanbiedt. Het punt dat partijen verdeeld houdt betreft de vraag of [naam] een succesvol beroep kan doen op artikel 15 lid 1 UMVo, oftewel of de uitputtingsregel opgaat en Lego Juris zich dus niet kan verzetten tegen deze online verhandeling van het speelgoed door [naam]. Lego Juris meent dat artikel 15 lid 2 UMVo niet van toepassing is. De reden hiervoor is dat er een metalen kogellager is toegevoegd aan de stenen, wat resulteert in niet alleen een wijziging van de waren maar ook een verslechtering van de toestand van de waren. [naam] betwist op zijn beurt dat er sprake is van een dusdanige wijziging of verslechtering dat er een gegronde reden bestaat voor Lego Juris om zich te verzetten tegen de verhandeling, nu er geen merkfunctie wordt aangetast.

IEF 22047

De wetenschappelijke nalatenschap van Antoon Quaedvlieg – Studiemiddag vrijdag 7 juni 2024

ALV en STUDIEMIDDAG van de Vereniging voor Auteursrecht op vrijdag 7 juni 2024 om 13:30 uur. Let op: Inschrijven is verplicht! 

Geachte leden,

Graag informeer ik u dat de eerstvolgende ALV en studiemiddag van de VvA plaats zullen vinden op vrijdag 7 juni a.s. om 13.30 uur bij de Tolhuistuin in Amsterdam. De middag zal geheel in het teken staan van de uitgebreide wetenschappelijke nalatenschap van Antoon Quaedvlieg, bestuurslid van de Vereniging van Auteursrecht, die op 28 februari dit jaar overleed.
Diverse sprekers zullen reflecteren op het werk van Antoon, waarbij aandacht zal worden besteed aan enkele van zijn favoriete onderwerpen, zoals het werkbegrip, techniekuitsluiting, makerschap en morele rechten. Daarnaast zal de betekenis van het oeuvre van Antoon voor de toekomst worden beschouwd, met name voor het tijdperk van Artificial Intelligence.

IEF 22061

Uitspraak ingezonden door Jens van den Brink en Lotte Oranje, Kennedy Van der Laan.

Hoger beroep: Uitlatingen van Zembla over het storten van granuliet zijn niet onrechtmatig

Hof Den Haag 28 mei 2024, IEF 22061; ECLI:NL:GHDHA:2024:810 (Zembla tegen GIB), https://ie-forum.nl/artikelen/hoger-beroep-uitlatingen-van-zembla-over-het-storten-van-granuliet-zijn-niet-onrechtmatig

Hof Den Haag 28 mei 2024, IEF 22061, IT 4553; ECLI:NL:GHDHA:2024:810 (Zembla tegen GIB). Zembla, een programma van omroep BNNVARA, heeft in tv-uitzendingen en andere publicaties kritisch bericht over het storten van granuliet in natuurplassen. GIB is de producent van dit granuliet en meent dat Zembla met de uitlatingen onrechtmatig jegens haar heeft gehandeld, aangezien haar reputatie hierdoor geschaad is. In eerste aanleg oordeelde de rechter dat Zembla inderdaad met een bepaalde uitlating onrechtmatig handelde en veroordeelde hij haar tot een schadevergoeding [zie IEF 20936]. In dit hoger beroep vordert Zembla dat de vorderingen van GIB alsnog worden afgewezen. Ook GIB is in hoger beroep gekomen en eist dat al haar vorderingen worden toegewezen. Volgens GIB heeft Zembla onrechtmatig gehandeld door GIB ten onrechte te beschuldigen van illegaal handelen. Het gaat hierbij niet alleen om expliciete beschuldigingen, maar ook om de impliciete wijze waarop Zembla de indruk wekt dat GIB als producent van granuliet illegaal handelt. Meer specifiek gaat het erom dat in de uitlatingen van Zembla drie beschuldigingen terugkomen: (i) granuliet zou (door GIB) ten onrechte als grond worden gekwalificeerd en/of (ii) GIB zou een ongeldig (vals) productcertificaat gebruiken en/of (iii) granuliet zou schadelijk zijn voor mens en milieu. Zembla betwist de onrechtmatigheid van de uitingen en stelt dat zij als onderzoeksjournalistiek programma kritisch en waarschuwend moet kunnen zijn over eventuele misstanden die de samenleving raken.